Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(95)
Forma i typ
Książki
(93)
Poradniki i przewodniki
(51)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Proza
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Muzyka
(3)
Druki ulotne
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Publikacje promocyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Mapy
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(136)
wypożyczone
(13)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(76)
Filia dla Dzieci
(16)
Filia Borki Wielkie
(23)
Filia Łomnica
(14)
Filia Bodzanowice
(22)
Czytelnia Główna
(1)
Autor
Basse Monika von
(5)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(3)
Słodki Tomasz (1983- )
(3)
Bednarek Justyna (1970- )
(2)
Bedrunka Karina
(2)
Castillo Jesus Salomon Ramos
(2)
Disney Walt (1901-1966)
(2)
Dymowska Eliza
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Markuza-Bieniecka Biruta
(2)
Michalak Katarzyna (1969- )
(2)
Solak Daria (1991- )
(2)
Adamski Marcin (tłumacz)
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Atkinson Catherine (1961- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bartosz-Czuba Danuta
(1)
Bańkowska Anna (1940- )
(1)
Bletek Rafał
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Byrdak Maja
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Davy Anoushka
(1)
Dujardin Hélène
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Dębski Henryk
(1)
Ernst Magdalena
(1)
Foote Amanda
(1)
Goulson Dave (1965- )
(1)
Grad Wanda
(1)
Graham Karen
(1)
Gromkowska Barbara
(1)
Głowiński Michał (1934-2023)
(1)
Harrison Erica
(1)
Havelková Ema
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Hinchliffe Sandra
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Janiszewska Agata (tłumaczka)
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jaworowski Mariusz Arno
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Kosmala Katarzyna
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Kucharski Piotr
(1)
Kuligowska-Dudek Barbara
(1)
Kurczewska Marta (1977- )
(1)
Kurková Karina
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kępa Marta
(1)
Lemnis Maria
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Malik Agnieszka
(1)
Maliszewska-Kozan Bożena
(1)
Marczyńska Ewa
(1)
Matoga Karolina
(1)
Metera Dorota
(1)
Metera Piotr
(1)
Metrycka Ewa
(1)
Meyer-Haagen Elisabeth
(1)
Michalak Katarzyna (1969- ). Saga mazurska
(1)
Mikrut Maja
(1)
Miszkurek Aneta
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Monspart Eva
(1)
Mortka Marcin (1976- )
(1)
Muszyński Przemysław
(1)
Myszkowski Leon (2000- )
(1)
Mączyńska Magdalena
(1)
Ners Anna
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Nowicka Karolina
(1)
Nowicka Ludmiła
(1)
Obidzińska Janina
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Okupniak Agnieszka
(1)
Olender Danuta
(1)
Opoka Magda
(1)
Osiecka-Sułek Justyna
(1)
Patel Rachna
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pianigiani Giulia
(1)
Pociecha Daria
(1)
Pokorska Barbara
(1)
Pospieszyńska Katarzyna
(1)
Potter Jeff (1977- )
(1)
Przybylok Rafał
(1)
Reda Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(45)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(14)
1970 - 1979
(4)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(55)
1901-2000
(10)
1945-1989
(8)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Kraj wydania
Polska
(90)
Niemcy
(4)
Czechy
(1)
Język
polski
(92)
niemiecki
(3)
Odbiorca
Dzieci
(12)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(5)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
Chorzy
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Przepisy kulinarne
(36)
Zdrowe odżywianie
(12)
Kucharstwo
(6)
Gotowanie
(5)
Odżywianie
(5)
Insulinooporność
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Teksty niemieckie
(4)
Wegetarianizm
(4)
Dieta bezglutenowa
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Kultura stołu
(3)
Leczenie dietą
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Słodki, Tomasz (1983- )
(3)
Życie codzienne
(3)
Choroby tarczycy
(2)
Ciąża
(2)
Desery
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dieta witariańska
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kuchnia śląska
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Owoce
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Technologia żywności
(2)
Zapalenie
(2)
Zielarstwo
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność
(2)
Ajurweda
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Banany
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Celiakia
(1)
Chleb
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Ciasta
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta niskokaloryczna
(1)
Dieta sokowa
(1)
Dietetyka
(1)
Droga przez mąkę (program radiowy)
(1)
Dwory
(1)
Dyniowate
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Dziennikarze
(1)
Dziewczęta
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekosystem
(1)
Ekstrakty roślinne
(1)
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
(1)
Felieton polski
(1)
Grimm, Jacob (1785-1863)
(1)
Grimm, Wilhelm (1786-1859)
(1)
Grzyby
(1)
Hiperglikemia
(1)
Humor
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kannabidiol
(1)
Kariera
(1)
Karmelici Bosi
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Klimko-Dobrzaniecki, Hubert (1967- )
(1)
Kobieta
(1)
Koktajle
(1)
Kolacja
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia kaukaska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kwarki
(1)
Likiery
(1)
Literatura
(1)
Macierzyństwo
(1)
Magia
(1)
Marihuana medyczna
(1)
Melisa lekarska
(1)
Melisa mołdawska
(1)
Mitologia słowiańska
(1)
Miłość
(1)
Nadwaga
(1)
Temat: czas
2001-
(12)
1901-2000
(4)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Województwo opolskie (1999- )
(2)
Amazonka (dorzecze)
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Japonia
(1)
Kluczbork (woj. opolskie ; okręg)
(1)
Kolumbia
(1)
Mazury
(1)
Morawsko-Śląski, Kraj (Czechy)
(1)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Polska
(1)
Rosja
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Wenezuela
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(59)
Poradnik
(26)
Publikacja bogato ilustrowana
(20)
Opracowanie
(7)
Opowiadania i nowele
(5)
Książka interaktywna
(3)
Książki z kodami QR
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Pieśń i piosenka
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Relacja z podróży
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Fantastyka
(1)
Informator
(1)
Komiks
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Mapa turystyczna
(1)
Opowiadania i nowele autobiograficzne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Program radiowy
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Reprint
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(44)
Medycyna i zdrowie
(21)
Etnologia i antropologia kulturowa
(5)
Historia
(5)
Podróże i turystyka
(4)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Biologia
(1)
Dom i ogród
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
95 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dominika Musiałowska - ekspert w zakresie insulinooporności, założycielka blogu i fundacji, regularnie organizująca kursy i szkolenia poświęcone tej problematyce, a prywatnie od kilku lat insulinooporna - z pomocą wybitnych specjalistów przejrzyście tłumaczy, czym tak naprawdę jest insulinooporność, jak ją rozpoznać i leczyć oraz jakie są jej konsekwencje. (Z noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Druk ulotny
W koszyku
(Opolskie Smaki ; nr 4)
Na okładce: VisitOpolskie.pl.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ś M, Ś (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla głodnych wiedzy Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stanowi część 6. cyklu, część 1. pt. "Czarownica piętro niżej", część 5. pt. "Pomylony narzeczony".
I znowu katastrofa! Mama musi wyjechać, im dalej, tym lepiej! Na panią Romanowską spada bluszcz, a na Majkę... kuchnia. I to może nie byłby koniec świata, gdyby ciabcia nie łapała właśnie oczka w kobiercu czasu. Na szczęście na czary zawsze można liczyć. Podobnie jak na starych i nowych magicznych znajomych (i całkiem zwyczajnego tatę). Dadzą – jak Upiór z Kartofliska – receptę na bliny ziemniaczane (i namówią do odwiązania z przywiązania). Zaproszą na ślub (zgadnijcie kto!), pokazując, że rybna dieta cud naprawdę działa. Albo jak Mimowolny Mim zdradzą tajemnicę francuskiej bążurki lub zasypią dyniowymi pomysłami jak Odwrotna Babulen´ka. Przepisy – palce lizać! I tylko za pijawki Monterowej – jak Maja – dziękujemy! (Z okładki).
Szósty tom przygód młodziutkiej czarownicy to najprawdziwsza powieść kucharska, pełna sprawdzonych przepisów, na tyle prostych, że można będzie gotować całą rodziną. Dzieciom na pewno udzieli się Majkowa magia kuchni i radość kucharzenia. Tym bardziej że wiele tych smaków autor pamięta z dzieciństwa, bo część z nich to receptury jego babci! Ale ta książka to także rarytas dla smakoszy literatury! Nawet antytalentom kulinarnym zakręci się w głowie od nieoczekiwanych wydarzeń i czasem dosłownie odlotowych bohaterów. Marcin Szczygielski – pisarz znany z nieposkromionej wyobraźni, poczucia humoru i świetnego pióra – dzieli się swoją kolejną pasją. (Nota wydawcy).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Prz III (2 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zapraszamy do zapoznania się z Poradnikiem, w którym piszemy: o czym powinniśmy porozmawiać z wychowawcą i dyrekcją szkoły, jak sprawdzić szkolną stołówkę, czy możliwy jest bezglutenowy obiad w szkole, jak przekazać informacje o diecie dziecka jego kolegom i koleżankom oraz ich rodzicom, aby potrafili i nie bali się ugościć naszego bezglutenowca, jakie są zasady bezpiecznego przygotowywania bezglutenowych posiłków, jak pomóc dziecku wyjechać na zieloną szkołę lub wycieczkę, co zapakować do śniadaniówki naszego ucznia. Ten podstawowy pakiet informacji będziemy sukcesywnie poszerzać o nowe materiały dla rodziców i szkoły. Chcielibyśmy, aby coraz więcej szkół w Polsce było przyjaznych dzieciom na diecie bezglutenowej. Będziemy się starać nawiązać w tej kwestii współpracę z odpowiednimi instytucjami, ale niewiele uda się zmienić bez pracy u podstaw, pomiędzy rodzicami dzieci z celiakią a ich nauczycielami. Wierzymy głęboko, że kropla drąży skałę. Dlatego apelujemy do wszystkich rodziców – nie bójcie się mówić o celiakii i diecie bezglutenowej, przekazujcie materiały edukacyjne najbliższemu otoczeniu swojego dziecka, uczcie empatii. (celiakia.pl).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Eko)
Tytuł oryginału: Garden jungle or Gardening to save the planet, 2019. Na okładce podtytuł: O dzikiej przyrodzie wokół nas.
Wystarczy kilka drobnych zmian, aby spłachetek ziemi stał się rozległą siecią maleńkich rezerwatów przyrody. Ogrody i parki, szczeliny w chodniku i doniczki. Gdziekolwiek jesteśmy, w odległości kilku kroków od nas żyją dżdżownice, stonogi, muchy, rybiki, komary, osy, chrząszcze, myszy, ryjówki i wiele, wiele więcej fascynujących stworzeń. Dave Goulson pokazuje niesamowite, a czasem dziwne życie tych zwierząt. Zaprasza do pokopania w pryzmie kompostu, zajrzenia pod kępę trawy i zanurkowania w ogrodowym stawie. Wyjaśnia, jak nasze życie – a ostatecznie losy ludzkości – są nierozerwalnie splecione z najmniejszymi i niedocenianymi bohaterami świata przyrody. Bada też szkody wyrządzone przez komercyjne ogrodnictwo: intensywnie hodowane rośliny w jednorazowych plastikowych doniczkach, spryskiwane pestycydami i uprawiane w torfie wyciętym z ziemi. Dziś, kiedy ponad trzy czwarte ludzi mieszka w miastach, wiele osób straciło kontakt ze światem przyrody. Zapomnieliśmy o ziemi. Dave Goulson odwraca ten trend i ponownie łączy nas z dziką przyrodą. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuję, nie marnuję : kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher. - Warszawa : Buchmann, copyright 2018. - 199, [9] stron : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza mogą trafić na talerze. W książce przepisy na dania z resztek i o planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Podpowiedzi, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności pokarmów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ś (1 egz.)
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Thienemanns Diät Kochbücher / Herausgeber Dr. Thekla v. Zwehl, Elisabeth v. Weizenbeck)
Tytuł okładkowy: Diät bei Rheumatismus, Migräne und anderen Krankheiten.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. N M (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. (Z okł.).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętowanie z insulinoopornością / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Łódź : Feeria : Wydawnictwo JK, 2020. - 312, [9] stron : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Na okładce: Boże Narodzenie, sylwester, Wielkanoc, majówka i urodziny z niskim IG.
Bibliografia na stronie [401]. Indeks.
Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo. Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada. Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta – Boże Narodzenie i Wielkanoc – a także na rodzinne uroczystości i spotkania: urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł równoległy: Pečujeme o naši planetu : cíle udržitelného rovoje : knížka pro celou rodinu!
Tekst polski i czeski. Numeracja stron w przeciwnych kierunkach.
U dołu okładki: 9 przepisów na wyjątkowe potrawy, specjalne zadania do wykonania razem z rodzicami.
Wiek = Věk: 7+.
W książce „Dbamy o naszą planetę. CELE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU” przybliżamy młodym czytelnikom niezwykle ważne tematy dotyczące kwestii naszej planety Ziemi. Skupiamy się przede wszystkim na wyjaśnieniu, czym są Cele Zrównoważonego Rozwoju i omówieniu w odpowiedni sposób dla danej grupy wiekowej (7+) poszczególnych celów, a także wskazaniu, co można robić, by przyczyniać się do osiągania tych celów każdego dnia. (Nota wydawcy).
V knize "Staráme se o naši planetu. CÍLE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE" představujeme mladým čtenářům mimořádně důležitá témata spojená s problematikou naší planety Země. Zaměřujeme se především na vysvětlení toho, co jsou Cíle udržitelného rozvoje, a na diskusi o cílech vhodným způsobem pro danou věkovou skupinu (7+) a také na naznačení toho, co lze každý den udělat pro to, abychom těchto cílů dosáhli. (Nota wydawcy).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50 (4 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50 (2 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50 (2 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Tytuł oryginału: Meshi : a personal history of Japanese food, 2022.
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. [...] Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Karta tabl. zadruk. dwustronnie.
Tekst równol. pol., niem.
Przewodnik po szlaku kulinarnym ziemi kluczborskiej i oleskiej. Można w nim znaleźć przepisy potraw, deserów, nalewek przygotowanych z wykorzystaniem miodu lub mleka oraz informacje o miejscach, gdzie są podawane gościom. Miejsca te są zaznaczone na dołączonej do przewodnika mapie. (Wg noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ś, Ś M (2 egz.)
Książka
W koszyku
Insulinooporność : łatwe lunch boxy / Magdalena Makarowska, Dominka Musiałowska. - Łódź : Feeria, 2020. - 208, [8] stron : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Czy możliwe jest zachowanie zasad diety dla insulinoopornych podczas przyrządzania szybkich posiłków do pracy czy szkoły? Jak najbardziej! Przepisy Magdaleny Makarowskiej na tytułowe lunchboxy są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Podzielone na cztery kategorie: śniadania, drugie śniadania/podwieczorki, obiady i kolacje, pozwolą wszystkim zabieganym cieszyć się zrobionymi samodzielnie, pełnowartościowymi posiłkami. Co ważne, obok niektórych produktów autorka podaje propozycje wegańskich i bezglutenowych zamienników, co pozwoli ci modyfikować skład potraw zależnie od twoich upodobań i z uwzględnieniem wymogów zdrowotnych. Ćwiczenia w samochodzie czy w windzie? Czemu nie! Dominika Musiałowska, specjalistka w dziedzinie insulinooporności, stworzyła zestaw ćwiczeń dla najbardziej nawet zajętych osób. Autorka przedstawia też „pakiet specjalny” dla insulinoopornych, który pomoże ci zachować zdrowie i dobre samopoczucie. W książce znajdziesz: • zasady komponowania posiłków na wynos • przepisy na łatwe w przygotowaniu zestawy do lunchboxów • propozycje ćwiczeń możliwych do wykonania w sytuacjach codziennych, podczas zabaw z dzieckiem, oczekiwania na autobus czy pracy przy biurku • rady dla insulinoopornych prowadzące do poprawy jakości życia. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepyszne opowiadania i przepisy Tappiego / Marcin Mortka ; namalowała Marta Kurczewska. - Wydanie III. - Warszawa : Zielona Sowa, copyright 2021. - 74, [5] stron : ilustracje ; 25 cm.
Wyjątkowy tytuł w serii książek o Tappim i jego przyjaciołach. Nie jest to jednak zwykła książka kucharska! W tym tytule znajdziesz 9 opowiadań, w których pojawia się temat jedzenia, przygotowania potraw czy wspólnego gotowania. Po każdym z opowiadań umieszczony jest przepis z instrukcją krok po kroku – jak przygotować daną potrawę. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O II (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej