Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(77)
Forma i typ
Książki
(73)
Poradniki i przewodniki
(70)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Muzyka
(3)
Audiobooki
(2)
Druki ulotne
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
E-booki
(1)
Mapy
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niedowidzących
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(113)
wypożyczone
(13)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(61)
Filia dla Dzieci
(11)
Filia Borki Wielkie
(20)
Filia Łomnica
(17)
Filia Bodzanowice
(20)
Czytelnia Główna
(2)
Autor
Basse Monika von
(5)
Dymek Marta
(3)
Kubanowska Anna
(3)
Słodki Tomasz (1983- )
(3)
Castillo Jesus Salomon Ramos
(2)
Dymowska Eliza
(2)
Kożuszek Radosław
(2)
Kucharski Piotr
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(2)
Sochacka Stanisława
(2)
Słomczyńska Otylia
(2)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bartosz-Czuba Danuta
(1)
Bedrunka Karina
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bletek Rafał
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brzozowska-Bączkiewicz Barbara
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Davidson Rosemary (1964- )
(1)
DeTour Adam
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dujardin Hélène
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Dziewońska Dorota
(1)
Foote Amanda
(1)
Furgalińska Joanna (1959- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Grad Wanda
(1)
Graham Karen
(1)
Głombiowski Michał (1977- )
(1)
Głowiński Michał (1934-2023)
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Itsiopulos Catherine
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Konopka Anna (dziennikarka)
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kosmala Katarzyna
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Kurková Karina
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kępa Marta
(1)
Ledwidge Natacha
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
MacKenzie Aggie
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Marsden Emma
(1)
Matoga Karolina
(1)
Małecki Paweł
(1)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(1)
Mikołajczak-Bąk Agata
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mróz Aleksandra
(1)
Mączyńska Magdalena
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Nowicka Ludmiła
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Opoka Magda
(1)
Opolski Grzegorz
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Pociecha Daria
(1)
Przybylok Rafał
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Sell Justyna
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Strzelecka Hanna
(1)
Stróżewska Małgorzata
(1)
Stubenvoll Willi (1947- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szczepańska Barbara
(1)
Szczygielski Marcin (1972- )
(1)
Szczygłowa Helena
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Tarnawska Romualda
(1)
Tarnawski Apolinary (1851-1943)
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Tes Kinga
(1)
Thiriet-Vuibout Francoise
(1)
Tincel Michał
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Trzcińska-Hildebrandt Agata
(1)
Vafidis Teo
(1)
Valencia Victor
(1)
Vanet Alain
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(38)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(65)
1901-2000
(12)
1945-1989
(11)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(76)
Niemcy
(1)
Język
polski
(76)
niemiecki
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(6)
Dzieci
(5)
6-8 lat
(4)
Rodzice
(2)
Dziewczęta
(1)
Młodzież
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(12)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Kuchnia śląska
(5)
Owoce
(5)
Desery
(4)
Kuchnia polska
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Wegetarianizm
(4)
Dieta odchudzająca
(3)
Gospodarstwo domowe
(3)
Insulinooporność
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kultura stołu
(3)
Słodki, Tomasz (1983- )
(3)
Warzywa
(3)
Ciasta
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta witariańska
(2)
Dzieci
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Dziewczęta
(2)
Gotowanie
(2)
Koktajle
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Napoje
(2)
Obiad
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Pieczywo
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przyprawy
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Zupy
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Śniadanie
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność
(2)
Ajurweda
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Banany
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Celiakia
(1)
Chleb
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Chwasty
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta sokowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dietetyka
(1)
Dyniowate
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Dziennikarze
(1)
Dziewiarstwo ręczne
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekstrakty roślinne
(1)
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
(1)
Grimm, Jacob (1785-1863)
(1)
Grimm, Wilhelm (1786-1859)
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Higiena
(1)
Hiperglikemia
(1)
Humor
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kiszonki
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kolacja
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kosmetyka
(1)
Kości
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kwarki
(1)
Leczenie dietą
(1)
Likiery
(1)
Magia
(1)
Mitologia słowiańska
(1)
Mięso
(1)
Nadwaga
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Napoje energetyzujące
(1)
Napoje mleczne fermentowane
(1)
Normy żywienia
(1)
Obrzędy
(1)
Ocet
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(2)
Polska
(2)
Amazonka (dorzecze)
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Japonia
(1)
Kolumbia
(1)
Kreta (Grecja ; wyspa)
(1)
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Wenezuela
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(44)
Publikacja bogato ilustrowana
(33)
Poradnik
(31)
Książka kucharska
(18)
Opracowanie
(5)
Książka interaktywna
(3)
Książki z kodami QR
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Pieśń i piosenka
(3)
Relacja z podróży
(3)
Książki kucharskie
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Fantastyka
(1)
Informator
(1)
Komiks
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki mówione
(1)
Książki w standardzie Daisy
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Mapa turystyczna
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reprint
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(3303)
Literaturoznawstwo
(672)
Kultura i sztuka
(585)
Socjologia i społeczeństwo
(525)
Edukacja i pedagogika
(480)
Kulinaria
(77)
Biologia
(338)
Medycyna i zdrowie
(316)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(241)
Hobby i czas wolny
(210)
Językoznawstwo
(205)
Psychologia
(195)
Religia i duchowość
(192)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(190)
Geografia i nauki o Ziemi
(187)
Etnologia i antropologia kulturowa
(178)
Podróże i turystyka
(167)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(159)
Filozofia i etyka
(123)
Inżynieria i technika
(121)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(114)
Fizyka i astronomia
(106)
Rolnictwo i leśnictwo
(100)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(83)
Architektura i budownictwo
(82)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(80)
Kultura fizyczna i sport
(73)
Dom i ogród
(65)
Matematyka
(63)
Nauka i badania
(54)
Informatyka i technologie informacyjne
(53)
Chemia
(49)
Media i komunikacja społeczna
(40)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(40)
Rozwój osobisty
(40)
Styl życia, moda i uroda
(40)
Transport i logistyka
(37)
Ochrona środowiska
(36)
Archeologia
(31)
Zarządzanie i marketing
(31)
Varia
(15)
Praca, kariera, pieniądze
(8)
77 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Tytuł oryginału: Meshi : a personal history of Japanese food, 2022.
Indeks.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. [...] Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem somen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nalewki i likiery / Danuta Bartosz-Czuba. - Warszawa : Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, copyright 2010. - 199, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Indeks.
Zasady sporządzania nalewek. Przepisy: Nalewki na owocach świeżych i suszonych. Nalewki na kwiatach, liściach i pędach. Nalewki ziołowe, korzenne i miodowe. Nalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwne. Zaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódek. Larendogra.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bezglutenowa / [opracowanie, zdjęcia Monika von Basse]. - Toruń : Literat, [2018]. - 32 strony : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 127)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowy chleb / [opracowanie Monika von Basse]. - Toruń : Literat, [2018]. - 32 strony : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 128)
Opis według okładki.
Łatwe przepisy na chleb, bułki i pieczywo z różnych stron świata, Wskazówki, jak piec chleb w domu (m.in. jak przygotować zakwas).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Druk ulotny
W koszyku
(Opolskie Smaki ; nr 4)
Na okładce: VisitOpolskie.pl.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ś M, Ś (2 egz.)
Książka
W koszyku
Żegnaj, pulpecie : Kasia Bosacka cudnie chudnie. - Poznań : Publicat, copyright 2013. - 128 stron : ilustracje ; 25 cm.
Znana dziennikarka, prowadząca program „Wiem, co jem i wiem, co kupuję” w stacji TVN Style, pewnego dnia postanowiła cudnie schudnąć. Zakasała rękawy i zabrała się do pracy. O swojej walce z nadprogramowymi kilogramami systematycznie opowiadała w programie „Dzień Dobry TVN”. Pożegnanie z pulpetem nie przyszło łatwo. Kasia musiała się nieźle namęczyć, by osiągnąć upragnioną wagę. Jak jej się to udało? Poprzez zdrowe, mądre odchudzanie, dietę opartą na ogólnodostepnych i tanich produktach oraz rozsądne ćwiczenia. Jeśli należysz do osób, którym kilogramy wymknęły się spod kontroli, dzięki książce „Żegnaj, pulpecie” dowiesz się, jak się ich skutecznie pozbyć. (Z okł.).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Desery i napoje / Barbara Brzozowska-Bączkiewicz. - Warszawa : Alfa, 1985. - 125, [1] strona : rysunki ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, przydatne opisy roślin. Jak prawidłowo rozpoznawać zioła? Gdzie ich szukać? Dlaczego warto je zbierać?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The great big glorious books for girls, 2007.
Autorki, różniące się od siebie jak ogień i woda, zgromadziły tu porady, których żadna dziewczyna nie powinna przegapić, oraz setki pomysłów na ciekawe spędzenie czasu. Pełno tu smakowitych przepisów kulinarnych: od niewyszukanej jajecznicy po wykwintne babeczki, orzeźwiające koktajle i… zupę z pokrzywy. Autorki podpowiadają, jak założyć w kuchni uprawę avocado, które rośliny przyciągają motyle i pszczoły, co mówi symbolika wiosennych kwiatów. Ponadto jak przyszyć guzik, zrobić własną torebkę, rozpalić ognisko w lesie, a nawet jak napisać sztukę teatralną, czy… jak udrożnić toaletę. Nie zabrakło całego zbioru pomysłów na psikusy dla naprawdę odważnych panien! I oczywiście – cały arsenał rad, jak dbać o urodę, jak radzić sobie z chłopcami i jak stroić fochy. A wszystko opatrzone stylowymi ilustracjami. W poradniku mnóstwo ciekawostek historyczno-kulturalnych. (Z nory wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielona kuchnia / [redakcja Magdalena Drukort]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2018. - 221, [3] strony : fotografie ; 28 cm.
Indeks.
Pomysły na niebanalne, szybkie i łatwe dania. Wśród przepisów m.in. warzywne chipsy, lekkie sałatki, energetyczne koktajle, soczyście zielone desery, pasty, ziołowe sosy i pikantne marynaty. (Wg noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje sekrety kulinarne czyli Jak robić, żeby się nie narobić / Bożena Dykiel. - Poznań : Publicat, copyright 2005. - 127 strony : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Sprawdzone przepisy na każdą okazję, porady, nie tylko kulinarne, na co dzień i od święta, książka dla każdej Pani Domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : wie Siostry, 2017. - 282, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedź na te i wiele innych w książce Marty Dymek. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu. (Wg noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Indeks.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Indeks.
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. (Z noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Tekst częściowo równolegle w języku polskim i dialekcie śląskim.
Kuchnia śląska? To nie tylko żur, krupniok, czy rolada z ziemniaczanymi kluskami i modrą kapustą. Śląskie niebo było kiedyś potrawą równie popularną, jak rolada. Kto dziś wie, co to za danie? Śląska tradycja kulinarna jest znacznie bogatsza, niż się powszechnie sądzi, także na Śląsku. Jest spleciona z wielu zaskakujących wątków. W zapomnianym dziś jadłospisie były potrawy o korzeniach słowiańskich, czeskich, austriackich, niemieckich, a nawet włoskich, hiszpańskich czy tureckich Wejrzijcie, złónaczcie i zjydzcie którąś z tradycyjnych śląskich potraw. Może polubicie hekele lub śląskie niebo, albo zasmakuje Wam armeriter czy cytrynowo szpajza? A może spróbujecie podać modrego karpia na Wigilię? Informacje, których potrzebujecie do ugotowanie tych potrwa są w tej książce. Spróbujcie! Smacznego! (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaklęcie podróżne : Kreta od kuchni / Michał Obst Głombiowski. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie : Poznań : Publicat, copyright 2017. - 278, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
(Seria z Różą Wiatrów)
Badania nad dietą i zdrowiem mieszkańców w różnych krajach świata wskazują, że jedne z najlepszych wyników osiągają mieszkańcy Krety. Najniższa śmiertelność, długa średnia życia i niska zapadalność na poważniejsze choroby kazały postawić pytanie, w czym tkwi sekret kreteńskiego jadłospisu? Czy tradycja nie przegrała z globalizacją i zalewem przemysłowo produkowanej żywności? Pytania te stały się zaczątkiem książki „Zaklęcie podróżne”. Nie jest to typowy reportaż ani pozycja kucharska, lecz książka podróżnicza, będąca relacją z półrocznego pobytu na Krecie. Tradycyjne zwyczaje kulinarne wyspiarzy stały się pretekstem do poszukiwań Świętego Graala naszej nieśmiertelności i zmierzenia się z poczuciem ulotności i zagadkowości ludzkiego losu. Miejsca, spotkani ludzie, ich opowieści, historia, religia kreślą obraz wyspy, prowokując także do rozmyślań o podróżowaniu, byciu w drodze, szukaniu własnego miejsca i cenie, jaką się za nie płaci. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej