Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(77)
Forma i typ
Książki
(73)
Poradniki i przewodniki
(70)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Muzyka
(3)
Audiobooki
(2)
Druki ulotne
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
E-booki
(1)
Mapy
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niedowidzących
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(114)
wypożyczone
(12)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(61)
Filia dla Dzieci
(11)
Filia Borki Wielkie
(20)
Filia Łomnica
(17)
Filia Bodzanowice
(20)
Czytelnia Główna
(2)
Autor
Basse Monika von
(5)
Dymek Marta
(3)
Kubanowska Anna
(3)
Słodki Tomasz (1983- )
(3)
Castillo Jesus Salomon Ramos
(2)
Dymowska Eliza
(2)
Kożuszek Radosław
(2)
Kucharski Piotr
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(2)
Sochacka Stanisława
(2)
Słomczyńska Otylia
(2)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bartosz-Czuba Danuta
(1)
Bedrunka Karina
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bletek Rafał
(1)
Bochenek Karolina
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brzozowska-Bączkiewicz Barbara
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Davidson Rosemary (1964- )
(1)
DeTour Adam
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dujardin Hélène
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Dziewońska Dorota
(1)
Foote Amanda
(1)
Furgalińska Joanna (1959- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Grad Wanda
(1)
Graham Karen
(1)
Głombiowski Michał (1977- )
(1)
Głowiński Michał (1934-2023)
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Itsiopulos Catherine
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Konopka Anna (dziennikarka)
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kosmala Katarzyna
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Kurková Karina
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kępa Marta
(1)
Ledwidge Natacha
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
MacKenzie Aggie
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Marsden Emma
(1)
Matoga Karolina
(1)
Małecki Paweł
(1)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(1)
Mikołajczak-Bąk Agata
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mróz Aleksandra
(1)
Mączyńska Magdalena
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Nowicka Ludmiła
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Opoka Magda
(1)
Opolski Grzegorz
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Pociecha Daria
(1)
Przybylok Rafał
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Sell Justyna
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Strzelecka Hanna
(1)
Stróżewska Małgorzata
(1)
Stubenvoll Willi (1947- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szczepańska Barbara
(1)
Szczygielski Marcin (1972- )
(1)
Szczygłowa Helena
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Tarnawska Romualda
(1)
Tarnawski Apolinary (1851-1943)
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Tes Kinga
(1)
Thiriet-Vuibout Francoise
(1)
Tincel Michał
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Trzcińska-Hildebrandt Agata
(1)
Vafidis Teo
(1)
Valencia Victor
(1)
Vanet Alain
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(38)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(65)
1901-2000
(12)
1945-1989
(11)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(76)
Niemcy
(1)
Język
polski
(76)
niemiecki
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(6)
Dzieci
(5)
6-8 lat
(4)
Rodzice
(2)
Dziewczęta
(1)
Młodzież
(1)
Niewidomi
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(12)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Kuchnia śląska
(5)
Owoce
(5)
Desery
(4)
Kuchnia polska
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Wegetarianizm
(4)
Dieta odchudzająca
(3)
Gospodarstwo domowe
(3)
Insulinooporność
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kultura stołu
(3)
Słodki, Tomasz (1983- )
(3)
Warzywa
(3)
Ciasta
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta witariańska
(2)
Dzieci
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Dziewczęta
(2)
Gotowanie
(2)
Koktajle
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Napoje
(2)
Obiad
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Pieczywo
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Przyprawy
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Zupy
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Śniadanie
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność
(2)
Ajurweda
(1)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Banany
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Celiakia
(1)
Chleb
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Chwasty
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta sokowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dietetyka
(1)
Dyniowate
(1)
Dziecko przewlekle chore
(1)
Dziennikarze
(1)
Dziewiarstwo ręczne
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekstrakty roślinne
(1)
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
(1)
Grimm, Jacob (1785-1863)
(1)
Grimm, Wilhelm (1786-1859)
(1)
Grzyby
(1)
Herbata
(1)
Higiena
(1)
Hiperglikemia
(1)
Humor
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kiszonki
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kolacja
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kosmetyka
(1)
Kości
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kwarki
(1)
Leczenie dietą
(1)
Likiery
(1)
Magia
(1)
Mitologia słowiańska
(1)
Mięso
(1)
Nadwaga
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Napoje energetyzujące
(1)
Napoje mleczne fermentowane
(1)
Normy żywienia
(1)
Obrzędy
(1)
Ocet
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(2)
Polska
(2)
Amazonka (dorzecze)
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Amsterdam (Holandia)
(1)
Japonia
(1)
Kolumbia
(1)
Kreta (Grecja ; wyspa)
(1)
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Wenezuela
(1)
Województwo opolskie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(44)
Publikacja bogato ilustrowana
(33)
Poradnik
(31)
Książka kucharska
(18)
Opracowanie
(5)
Książka interaktywna
(3)
Książki z kodami QR
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Pieśń i piosenka
(3)
Relacja z podróży
(3)
Książki kucharskie
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Fantastyka
(1)
Informator
(1)
Komiks
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki mówione
(1)
Książki w standardzie Daisy
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Mapa turystyczna
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reprint
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(3307)
Literaturoznawstwo
(672)
Kultura i sztuka
(587)
Socjologia i społeczeństwo
(528)
Edukacja i pedagogika
(480)
Kulinaria
(77)
Biologia
(339)
Medycyna i zdrowie
(318)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(241)
Hobby i czas wolny
(211)
Językoznawstwo
(205)
Psychologia
(196)
Religia i duchowość
(195)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(191)
Geografia i nauki o Ziemi
(188)
Etnologia i antropologia kulturowa
(178)
Podróże i turystyka
(168)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(161)
Filozofia i etyka
(123)
Inżynieria i technika
(122)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(116)
Fizyka i astronomia
(106)
Rolnictwo i leśnictwo
(100)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(83)
Architektura i budownictwo
(82)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(80)
Kultura fizyczna i sport
(74)
Dom i ogród
(65)
Matematyka
(63)
Nauka i badania
(54)
Informatyka i technologie informacyjne
(53)
Chemia
(49)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(41)
Media i komunikacja społeczna
(40)
Rozwój osobisty
(40)
Styl życia, moda i uroda
(40)
Transport i logistyka
(38)
Ochrona środowiska
(36)
Archeologia
(31)
Zarządzanie i marketing
(31)
Varia
(15)
Praca, kariera, pieniądze
(8)
77 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Diabetes meals for good health : includes complete meal plans and 100 recipes, 2012. - Na okładce: 100 przepisów.
To starannie opracowany poradnik żywieniowy dla osób zmagających się z wysokim poziomem cukru. Zawiera pomysły na zdrowe i pożywne dania w rozsądnych porcjach. Ta bestsellerowa książka kucharska pomoże każdemu dobrać kompletny plan posiłków na cały dzień. Czytelnik znajdzie w niej przepisy na wyśmienite potrawy wraz ze wskazówkami dotyczącymi zdrowych przekąsek – a wszystko to w przejrzystej, prostej formie. Książka pozwala w łatwy sposób dokonać ważnych, prozdrowotnych zmian w życiu. Podsuwa prostą metodę organizowania sobie codziennej dawki kalorii (od 1200 do 2200), w postaci wybornych posiłków i przekąsek. Odbiorcy - osoby, które chcą obniżyć swoje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i glukozy - osoby cierpiące na cukrzycę - wszyscy, którzy chcą poczuć się lepiej i stracić na wadze (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Książka kucharska : 80 pysznych i zdrowych przepisów.
Dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepiej zbadanych naukowo diet na świecie. Badania wielokrotnie wykazały, że jest to idealna dieta dla zdrowego serca. Ponadto zapobiega cukrzycy i zespołowi metabolicznemu (a także niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby, otyłości brzusznej, insulinooporności), niektórym nowotworom oraz chorobom Alzheimera i Parkinsona. Jakby tego było mało, z najnowszych badań wynika, że sprzyja długowieczności przez ochronę DNA, a nawet zmniejsza ryzyko depresji. Dieta śródziemnomorska od tysięcy lat jest kluczowym elementem zdrowego, tradycyjnego stylu życia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Nie jest to jednak dieta odchudzająca, która narzuca szereg ograniczeń, lecz odpowiedni dosłownie dla każdego zdrowy sposób odżywiania, w ramach którego kładzie się nacisk na to, co można jeść, a nie na to, czego jeść nie wolno. Kuchnia śródziemnomorska opiera się na świeżych produktach, darach ziemi i morza, składnikach z miłością przekształcanych w posiłki spożywane (często z kieliszkiem domowego wina) w gronie przyjaciół i rodziny. Z książki dowiesz się, dlaczego dieta śródziemnomorska jest zdrowa, oraz znajdziesz praktyczne wskazówki, jak zastosować ją w codziennym życiu. W pierwszej części Autorka omawia najnowsze dowody naukowe potwierdzające pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie – ze szczególnym uwzględnieniem korzyści, jakie niosą ze sobą dania wegańskie, dieta opierająca się na produktach roślinnych oraz kontrolowane (przerywane) posty. Natomiast w drugiej części książki czytelnicy znajdą szeroki wybór przepisów na potrawy tradycyjnej kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego (prócz Grecji także Włoch czy Hiszpanii). Dieta śródziemnomorska Książka kucharska poświęcona jest dobremu jedzeniu – źródłu zdrowia i przyjemności. W książce znajdują się plany posiłków oraz 80 przepisów (wraz z informacjami o wartości odżywczej) na smaczne potrawy, którymi będzie się delektować cała rodzina. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia wegetariańska : food and health / [autor Marta Kępa]. - Warszawa : Arystoteles, 2019. - 62, [2] strony : fotografie ; 16x23 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Fresh from Poland : new vegetarian cooking from the old country, 2020.
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany. Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy… Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dbaj o stawy i kości : zdrowa dieta / [autor Radosław Kożuszek]. - Toruń : Literat, [2019]. - 31 stron : fotografie ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 131)
Poradnik zawierający praktyczne porady dietetyczne. Jak dbać o układ stawowo-kostny? Co jeść? Czego unikać? Zioła i suplementy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalne odchudzanie / [autor Radosław Kożuszek]. - Toruń : Literat, [2018]. - 30 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 122)
Przegląd produktów wspomagających odchudzanie: kawa, herbata, garcynia kambodżańska, yerba mate, ostre przyprawy, warzywy i inne produkty.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoja Kuchnia)
Indeksy.
Zbiór przepisów na desery przyrządzane bez nabiału i jaj - sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka, przysmaki czekoladowe, musy, kremy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owoce : bogactwo witamin / [opracowanie Anna Kubanowska]. - Toruń : Literat, [2017]. - 32 strony : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 71)
Opis według okładki.
Książka opisuje właściwości lecznicze owoców, a także podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni i do sporządzenia naturalnych kosmetyków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owoce : lecznicze właściwości / [opracowanie Anna Kubanowska]. - Toruń : Literat, [2022]. - 32 strony : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 162)
Opis według okładki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa : bogactwo witamin / [opracowanie Anna Kubanowska]. - Toruń : Literat, [2018]. - 29, [3] stron : ilustracje ; 21 cm.
(Porady Lekarza Rodzinnego ; nr 122)
Opis według okładki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Pascal, 2014. - 269, [3] strony : fotografie ; 27 cm.
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. "Chleb. Domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na słodko : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 269, [3] strony : fotografie ; 27 cm.
Indeks.
Opowieść o pasji pieczenia, dziedziczonej z pokolenia na pokolenie. Piekarz w trzecim pokoleniu po raz kolejny zaprasza do rodzinnej piekarni. Ciasta są czymś, co towarzyszy mi przez całe życie. Tak jak chleb był ściśle związany z piekarnią dziadków, tak ciasta są zdecydowanie bardziej udomowione i piekłem je dużo wcześniej. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla głodnych wiedzy Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka składa się z dwóch części. W pierwszej znajduje się opis spożywczych składników i ich pochodzenie. Dzieci mogą dowiedzieć się co działo się z mlekiem zanim znalazło się w kartonie na sklepowej półce. Skąd bierze się sól, czym jest masło, jak wyhodować kurę, żeby znosiła jajka i kto mieli zboże na mąkę. Te niby proste i podstawowe informacje nie muszą być wcale takie oczywiste dla współczesnych dzieci. W drugiej części znajduje się 16 ilustrowanych przepisów na naleśniki z całego świata. Młody kucharz nie tylko będzie mógł przygotować z reguły proste, egzotyczne danie, ale pozna też zwyczaje kulinarne z innych zakątków świata. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2018. - 318, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 26 cm.
Bibliografia na stronie 315. Indeks.
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The miracle of vinegar : 150 easy recipes and uses for home, health and beauty.
Indeks.
Różne zastosowania octu: do sprzątnia, dla zdrowia i urody, w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuję, nie marnuję : kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher. - Warszawa : Buchmann, copyright 2018. - 199, [9] stron : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza mogą trafić na talerze. W książce przepisy na dania z resztek i o planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Podpowiedzi, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności pokarmów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. Kuchnia Sylwii Majcher jest różnorodna, więc nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym. W jej kuchni królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste.
Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, aby przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci się wydaje. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej