Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(28)
Forma i typ
Książki
(27)
Poradniki i przewodniki
(23)
Audiobooki
(1)
E-booki
(1)
Publikacje dla niedowidzących
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(27)
wypożyczone
(6)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(23)
Filia dla Dzieci
(2)
Filia Borki Wielkie
(3)
Filia Łomnica
(2)
Filia Bodzanowice
(3)
Czytelnia Główna
(2)
Autor
Dymek Marta
(2)
Sochacka Stanisława
(2)
Słomczyńska Otylia
(2)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Ciemny Piotr
(1)
DeTour Adam
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Furgalińska Joanna (1959- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(1)
Itsiopulos Catherine
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janiszewska Agata (tłumaczka)
(1)
Johnsson Ida
(1)
Johnsson Jolanta
(1)
Konopka Anna (dziennikarka)
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kucharski Piotr
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Małecki Paweł
(1)
Michałowska Elżbieta
(1)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(1)
Mikołajczak-Bąk Agata
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mróz Aleksandra
(1)
Müller Veronika
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Olszewska-Tracz Sylwia
(1)
Opolski Grzegorz
(1)
Pawlina Monika
(1)
Pawłowska Olga
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Puzio Małgorzata
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Różycka Zofia
(1)
Sell Justyna
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Szloser Marta
(1)
Szydłowska Marta
(1)
Tes Kinga
(1)
Trzcińska-Hildebrandt Agata
(1)
Vafidis Teo
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Włodek Stanisław
(1)
Zasieczna Bożena
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Żołądź Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(17)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
1901-2000
(4)
1945-1989
(4)
Kraj wydania
Polska
(27)
Niemcy
(1)
Język
polski
(28)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Niewidomi
(1)
Temat
Kuchnia wegańska
(4)
Ciasta
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Kuchnia śląska
(3)
Desery
(2)
Obiad
(2)
Pieczywo
(2)
Warzywa
(2)
Zupy
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Chleb
(1)
Chwasty
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dzieci
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kiszonki
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Koktajle
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Mięso
(1)
Napoje
(1)
Napoje mleczne fermentowane
(1)
Owoce
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z grilla
(1)
Potrawy z mikrofalówki
(1)
Przyprawy
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Ryby
(1)
Smoothies
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Teksty w dialekcie śląskim
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Śniadanie
(1)
Żywność suszona
(1)
Temat: miejsce
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(21)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Książki kucharskie
(7)
Poradnik
(3)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Książki mówione
(1)
Książki w standardzie Daisy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(20)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Indeks.
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. (Z noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Tekst częściowo równolegle w języku polskim i dialekcie śląskim.
Kuchnia śląska? To nie tylko żur, krupniok, czy rolada z ziemniaczanymi kluskami i modrą kapustą. Śląskie niebo było kiedyś potrawą równie popularną, jak rolada. Kto dziś wie, co to za danie? Śląska tradycja kulinarna jest znacznie bogatsza, niż się powszechnie sądzi, także na Śląsku. Jest spleciona z wielu zaskakujących wątków. W zapomnianym dziś jadłospisie były potrawy o korzeniach słowiańskich, czeskich, austriackich, niemieckich, a nawet włoskich, hiszpańskich czy tureckich Wejrzijcie, złónaczcie i zjydzcie którąś z tradycyjnych śląskich potraw. Może polubicie hekele lub śląskie niebo, albo zasmakuje Wam armeriter czy cytrynowo szpajza? A może spróbujecie podać modrego karpia na Wigilię? Informacje, których potrzebujecie do ugotowanie tych potrwa są w tej książce. Spróbujcie! Smacznego! (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół / Magdalena Pieńkos. - Warszawa : SBM, copyright 2018. - 192 strony : fotografie ; 25 cm.
(Wademekum)
Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek. (Z noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, przydatne opisy roślin. Jak prawidłowo rozpoznawać zioła? Gdzie ich szukać? Dlaczego warto je zbierać?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Idealna książka kucharskadlaodkrywców nowych smaków, małych alergików, wegan i niejadków! Michał i Klara to bliźniaki. Dotychczas nikt im nie pokazał, ile fajnych smaków kryją w sobie zielone warzywa i owoce. Nikt im nie powiedział, że z kiwi można zrobić żelki, a z liści jarmużu chipsy. Podobnie jak wielu ich rówieśników, najchętniej jedli batoniki i chipsy. Gdy do ich kamienicy wprowadza się sympatyczny kucharz, pan Albert, dwójka niejadków wkracza w niesamowity świat pełen... zieleniny! Teraz dzielą się z tobą swoimi odkryciami bo wiedzą, że zielenina ma w sobie wiele dobrego i potrafi być bardzo smaczna. W książce znajdziecie krótkie opowiadania o zieleninowej przygodzie Klary i Michała, eksperymenty i ciekawostki o zielonych warzywach i owocach oraz przepisy na proste przekąski, słodycze i napoje, oczywiście z zieleniną w roli głównej!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielona kuchnia / [redakcja Magdalena Drukort]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2018. - 221, [3] strony : fotografie ; 28 cm.
Indeks.
Pomysły na niebanalne, szybkie i łatwe dania. Wśród przepisów m.in. warzywne chipsy, lekkie sałatki, energetyczne koktajle, soczyście zielone desery, pasty, ziołowe sosy i pikantne marynaty. (Wg noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. Kuchnia Sylwii Majcher jest różnorodna, więc nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym. W jej kuchni królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste.
Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, aby przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci się wydaje. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Ludzie, miejsca, potrawy
Indeks
Zawiera m.in.: Powiat oleski : to stąd pochodzi słynna śmietankówka ; Gmina Rudniki : malownicze krajobrazy i pamięć o tradycji ; Święto Piernika, czyli piękna tradycja w Borkach Wielkich ; W Wojciechowie nie brakuje im zapału do działań na rzecz społeczności ; W Wysokiej młodym przekazują tradycje i obyczaje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Ś (Podr.) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej