Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(12)
Forma i typ
Książki
(11)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(12)
Filia dla Dzieci
(1)
Filia Bodzanowice
(1)
Autor
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Imielińska Anna
(1)
Kachniewska Magdalena
(1)
Kaniewska Barbara
(1)
Kmiołek-Gizara Anna
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Lefever Michael M. (1948- )
(1)
Martin William B
(1)
Milszewski Jakub
(1)
Niedzielski Lech
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Sadkowski Kamil
(1)
Schlosser Eric
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Sojak Sławomir
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Wyżgoł Edward
(1)
Zienkiewicz Marzanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(5)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Odbiorca
Szkoły branżowe I stopnia
(2)
Technikum
(2)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(1288)
Polska
(1029)
Literatura polska
(989)
Teksty niemieckie
(721)
Przyjaźń
(659)
Gastronomia
(-)
Rodzina
(625)
Tajemnica
(582)
Dziewczęta
(545)
Teksty angielskie
(519)
Śledztwo i dochodzenie
(468)
Miłość
(458)
Pisarze polscy
(457)
Zabójstwo
(423)
Humor
(415)
II wojna światowa (1939-1945)
(372)
Życie codzienne
(355)
Rodzeństwo
(341)
Relacje międzyludzkie
(337)
Zwierzęta
(334)
Boże Narodzenie
(327)
Język polski
(323)
Nastolatki
(321)
Literatura
(317)
Magia
(315)
Policjanci
(307)
Dzieci
(298)
Arystokracja
(292)
Chłopcy
(288)
Sekrety rodzinne
(277)
Poszukiwania zaginionych
(265)
Żydzi
(261)
Uczniowie
(251)
Poezja polska
(240)
Psy
(234)
PRL
(231)
Filozofia
(230)
Matki i córki
(219)
Małżeństwo
(217)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(216)
Śląsk
(209)
Ludzie a zwierzęta
(207)
Średniowiecze
(200)
Historia
(196)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(193)
Trudne sytuacje życiowe
(193)
Polacy za granicą
(192)
Koty
(189)
Powieść szwedzka
(189)
Uprowadzenie
(189)
Opole (okręg)
(187)
Albumy
(185)
Dziennikarze
(185)
Literatura dziecięca polska
(184)
Powieść dziecięca angielska
(184)
Opowiadanie amerykańskie
(180)
Wybory życiowe
(180)
Władcy
(177)
Osoby zaginione
(176)
Język angielski
(175)
Poezja dziecięca polska
(175)
Powieść młodzieżowa niemiecka
(175)
Wojna 1939-1945 r.
(174)
Prywatni detektywi
(173)
Opowiadanie angielskie
(171)
Podróże
(171)
Bibliotekarstwo
(170)
Wakacje
(168)
Zabójstwo seryjne
(168)
Zakochanie
(167)
Wojsko
(165)
Ojcowie i córki
(163)
Szkice literackie polskie
(159)
Przestępczość zorganizowana
(156)
Fizyka
(153)
Satyra polska
(152)
Dziadkowie i wnuki
(151)
Reportaż polski
(151)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(149)
Politycy
(149)
Młodzież
(148)
Czarownice i czarownicy
(146)
Wychowanie w rodzinie
(137)
Mężczyzna
(135)
Powieść hiszpańska
(135)
Warszawa
(133)
Pisarze
(132)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(130)
Teatr polski
(130)
Niemcy
(128)
Ludzie bogaci
(127)
Lekarze
(126)
Literatura młodzieżowa polska
(125)
Sztuka
(125)
Wsie
(125)
Młodzi dorośli
(124)
Szlachta
(124)
Uczucia
(124)
Matematyka
(123)
Dramat angielski
(120)
Zima
(120)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Tarnowskie Góry (woj. śląskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Opracowanie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Edukacja i pedagogika
(2)
Historia
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Polska karczma : restauracja, kawiarnia / Bogdan Baranowski. - Wrocław : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1979. - 136, [3] s., [50] k. tabl., IV s. tabl. : il. (w tym kolor) ; 19 x 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Filia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Karczmy, zajazdy, restauracje / Barbara Kaniewska. - Warszawa : Hachette Livre Polska, 2007. - 359 s. : fot. kolor., mapy ; 21 cm.
(Miejsca Niezwykłe)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 914.38 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 665-666.
Zawiera: Wiadomości podstawowe. Żywność i jej bezpieczeństwo. Zasady racjonalnego żywienia. Surowce i procesy technologiczne w gastronomii. Pracownia gastronomiczna. Technologia gastronomiczna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Restaurant reality : a manager's guide, 1989.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Sprzedaż, Obsługa Klienta)
Oryg.: Quality Service : What Every Hospitality Manager Needs to Know, 2002
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 005M (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska. W dobie niezliczonych programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać pewne pytania, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna? Gastrobanda to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii - od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji - wszyscy mówią szczerze i bez ogródek. (Z okł.).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kebabistan : rzecz o polskim daniu narodowym / Krystian Nowak. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, copyright 2020. - 213, [3] strony : fotografie ; 21 cm.
(Nie-Fikcja)
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Jak wygląda świat polskiego kebabu? Krystian Nowak pojechał w Polskę się tego dowiedzieć.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
Tyt. oryg.: "Fast food nation : the dark side of the all-American meni" 2001.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajemnica willi Sielanka / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński. - Wydanie I. - Poznań : Wydawnictwo Filia, 2022. - 489, [6] stron ; 21 cm.
Kontynuacja powieści "Taki krótki urlop."
Niestrudzonym bohaterom wydawało się, że wyplątali się z mafijnych rozgrywek, a tymczasem wpadli z deszczu pod rynnę. Dosięga ich zemsta niesłusznie rozżalonego na nich męża policjatnki. A i mafia chyba ostatecznie nie odpuściła... Olka i Joszka na pewien czas muszą zniknąć, a skalpele zamienić na… noże kuchenne. Mają nadzieję, że wszystkie nieporozumienia szybko się wyjaśnią, a oni będą mogli powrócić do swojego życia. Jednak czas płynie, a tak się nie dzieje. Para kardiologów przystosowuje się więc do nowego zawodu: otwierają bistro, które przebojem wdziera się na bydgoski rynek gastronomiczny. Mimo sukcesów odnoszonych w nowym zawodzie Aleksandra i Joachim tęsknią do Starego Morsa, swojego ordynatora oraz do zabiegów i operacji kardiochirurgicznych. Ordynator obiecał im, że niedługo do niego wrócą i ze wszystkich sił stara się ten powrót przyspieszyć. A Olka i Joszka mają jeszcze jeden atut – najpotężniejszą broń. Jest nią przyjaciel ze studiów, pewien tajemniczy policjant, członek tajnej jednostki specjalnej, specjalizującej się w walkach z mafią. Wszyscy razem starają się urwać diabłu łeb. Czy im się uda? (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ś (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 444-448.
Zawiera: Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii ; Podstawy działalności gospodarczej w gastronomii ; Wyposażenie zakładów gastronomicznych ; Kompetencje personalne i społecznne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej