Sortowanie
Źródło opisu
Katalog główny
(28)
Forma i typ
Książki
(27)
Poradniki i przewodniki
(23)
Audiobooki
(1)
E-booki
(1)
Publikacje dla niedowidzących
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(27)
wypożyczone
(6)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(23)
Filia dla Dzieci
(2)
Filia Borki Wielkie
(3)
Filia Łomnica
(2)
Filia Bodzanowice
(3)
Czytelnia Główna
(2)
Autor
Dymek Marta
(2)
Sochacka Stanisława
(2)
Słomczyńska Otylia
(2)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Ciemny Piotr
(1)
DeTour Adam
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Furgalińska Joanna (1959- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(1)
Itsiopulos Catherine
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janiszewska Agata (tłumaczka)
(1)
Johnsson Ida
(1)
Johnsson Jolanta
(1)
Konopka Anna (dziennikarka)
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kucharski Piotr
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Małecki Paweł
(1)
Michałowska Elżbieta
(1)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(1)
Mikołajczak-Bąk Agata
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mróz Aleksandra
(1)
Müller Veronika
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Olszewska-Tracz Sylwia
(1)
Opolski Grzegorz
(1)
Pawlina Monika
(1)
Pawłowska Olga
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Puzio Małgorzata
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Różycka Zofia
(1)
Sell Justyna
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Szloser Marta
(1)
Szydłowska Marta
(1)
Tes Kinga
(1)
Trzcińska-Hildebrandt Agata
(1)
Vafidis Teo
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Włodek Stanisław
(1)
Zasieczna Bożena
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Żołądź Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(17)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
1901-2000
(4)
1945-1989
(4)
Kraj wydania
Polska
(27)
Niemcy
(1)
Język
polski
(28)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Niewidomi
(1)
Temat
Kuchnia wegańska
(4)
Ciasta
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Kuchnia śląska
(3)
Desery
(2)
Obiad
(2)
Pieczywo
(2)
Warzywa
(2)
Zupy
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Chleb
(1)
Chwasty
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dzieci
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kiszonki
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Koktajle
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Mięso
(1)
Napoje
(1)
Napoje mleczne fermentowane
(1)
Owoce
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy z grilla
(1)
Potrawy z mikrofalówki
(1)
Przyprawy
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Ryby
(1)
Smoothies
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Teksty w dialekcie śląskim
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Śniadanie
(1)
Żywność suszona
(1)
Temat: miejsce
Olesno (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(21)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Książki kucharskie
(7)
Poradnik
(3)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Książki mówione
(1)
Książki w standardzie Daisy
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(20)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The French chef cookbook, 1968. Na okładce Wszystkie przepisy z kultowego telewizyjnego show.
Indeks.
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alfabet ciast / Zofia Różycka. - Warszawa : Dwie Siostry, 2015. - 123, [13] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Od A do Z, czyli od tarty agrestowej do ciasta z zielonej herbaty. Oto zbiór przepisów na wypieki, których nazwy zaczynają się na kolejne litery alfabetu. Oryginalnych i z fantazją, a jednocześnie bardzo prostych. Te ciasta każdemu się udadzą i każdemu będą smakowały! Są tu eklerki, tarta karmelowo-czekoladowa (posypana solą!), lawendowe ciasto z lukrem, nutellowe brownie, orzechowe ciastka z bekonem ─ i wiele innych słodkich oraz słodko-wytrawnych specjałów. (Z okł.).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia Borki Wielkie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Pascal, 2014. - 269, [3] strony : fotografie ; 27 cm.
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. "Chleb. Domowa piekarnia" to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64M (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotowanie na parze : smaczne i zdrowe / [tekst Marta Szydłowska]. - Warszawa : Wydaw. SBM, cop. 2012. - 62, [2] s. : il. kolor. ; 25 cm.
(Twoja Kuchnia)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Borki Wielkie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Łomnica
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : wie Siostry, 2017. - 282, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedź na te i wiele innych w książce Marty Dymek. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu. (Wg noty wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Książka kucharska : 80 pysznych i zdrowych przepisów.
Dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepiej zbadanych naukowo diet na świecie. Badania wielokrotnie wykazały, że jest to idealna dieta dla zdrowego serca. Ponadto zapobiega cukrzycy i zespołowi metabolicznemu (a także niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby, otyłości brzusznej, insulinooporności), niektórym nowotworom oraz chorobom Alzheimera i Parkinsona. Jakby tego było mało, z najnowszych badań wynika, że sprzyja długowieczności przez ochronę DNA, a nawet zmniejsza ryzyko depresji. Dieta śródziemnomorska od tysięcy lat jest kluczowym elementem zdrowego, tradycyjnego stylu życia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Nie jest to jednak dieta odchudzająca, która narzuca szereg ograniczeń, lecz odpowiedni dosłownie dla każdego zdrowy sposób odżywiania, w ramach którego kładzie się nacisk na to, co można jeść, a nie na to, czego jeść nie wolno. Kuchnia śródziemnomorska opiera się na świeżych produktach, darach ziemi i morza, składnikach z miłością przekształcanych w posiłki spożywane (często z kieliszkiem domowego wina) w gronie przyjaciół i rodziny. Z książki dowiesz się, dlaczego dieta śródziemnomorska jest zdrowa, oraz znajdziesz praktyczne wskazówki, jak zastosować ją w codziennym życiu. W pierwszej części Autorka omawia najnowsze dowody naukowe potwierdzające pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie – ze szczególnym uwzględnieniem korzyści, jakie niosą ze sobą dania wegańskie, dieta opierająca się na produktach roślinnych oraz kontrolowane (przerywane) posty. Natomiast w drugiej części książki czytelnicy znajdą szeroki wybór przepisów na potrawy tradycyjnej kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego (prócz Grecji także Włoch czy Hiszpanii). Dieta śródziemnomorska Książka kucharska poświęcona jest dobremu jedzeniu – źródłu zdrowia i przyjemności. W książce znajdują się plany posiłków oraz 80 przepisów (wraz z informacjami o wartości odżywczej) na smaczne potrawy, którymi będzie się delektować cała rodzina. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Bodzanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Fresh from Poland : new vegetarian cooking from the old country, 2020.
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany. Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy… Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ś M (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64P (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
E-book
CD
W koszyku
Kuchnia polska / Izabella Sieńko-Holewa. - Warszawa : Fundacja Edukacji Nowoczesnej, 2020. - 1 dysk optyczny [CD-ROM, Daisy] (21 godz. 3 min) : dźwięk, tekst, zapis cyfrowy ; 12 cm.
(Książka dla Każdego)
Narrator: Aleksandra Mróz.
Książka w formacie DAISY dostosowana do potrzeb osób z dysfunkcją wzroku. Tekst + dźwięk mp3.
Wymagania systemowe: PC; program do obsługi formatu DAISY; karta dźwiękowa; czytnik CD-ROM.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KME 383 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: 365 przepisów.
365 przepisów na koktajle owocowe i warzywne dla dzieci, a także kobiet w ciąży i matek karmiących.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska według Pawła Małeckiego : słodka - [S.l. ] : Lidl, [2016]. - 266, [6] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Tyt. grzb.: Słodka kuchnia polska. - Na okł.: Kuchnia Lidla.pl.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne obiady / Anna Starmach. - Kraków : Znak, 2017. - 156, [4] strony : fotografie ; 20 cm.
(Znak Litera Nova)
Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, prezentuje przepisy na doskonałe domowe obiady, łatwe do przygotowania dla każdego. Na początek gorące, aromatyczne zupy. Jako danie główne zrumieniona pierś z kaczki podana z pomarańczami, soczysty stek z masłem czosnkowym lub risotto z dojrzałymi zielonymi szparagami. I wreszcie idealny deser: delikatna tarta z owocami albo, jeśli mamy naprawdę wielką ochotę na łakocie, kawałek pysznego czekoladowego sernika. Obiad powinien być codzienną radością, okazją do cieszenia się smakami i zapachami. Tymi, które znamy z dzieciństwa, ale także nowymi, które pozytywnie zaskoczą ciebie i twoich bliskich. Pyszne obiady to zestaw doskonałych pomysłów kulinarnych, zarówno nowoczesnych, jak i tradycyjnych, które sprawdzą się przy każdej okazji. (Z okładki).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The beginner's guide to dehydrating food : how to preserve all your favorite, vegetables, fruits, meats and herbs, 2014. Na okładce podtytuł: ziołowe herbaty, kandyzowane owoce, marynaty, sosy i dipy, muesli i płatki śniadaniowe, batoniki z suszonych owoców.
Indeks.
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż. Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek. (Nota wydawcy).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej